Juulikuu viimasel turupäeval kostitas meid külaliskokana Norrast rumeenlasest chef Voicu Valentin. Voicu valmistatud road ilmestavad saarte toidulauda läbi saarekülalise silmade. Toidud valmivad kõik 30-40 minutiga, kogused on mõeldud 4 inimesele. Kõikides roogades on kasutatud kohalikku toorainet.
Siinkohal täname panuse eest:
Kasesalu Mahetalu – rooma salat, sibul, küüslauk, kurk, õun
Sirgunud Saaremaal – murulauk, tüümian
Wösel, Ideafarm – õunaäädikas
Saaremaa Delifood – Kreeka jogurt
Saaremaa Piimatööstus – või, kohupiim
Karjalasma – suitsuliha
Mustjala Mustard – sinep
Vanalinna kohvik -saiakrutoonid, küpsised
Kukeseened – Saaremaa metsadest
Tikrid – koduaiast
Värske salat suitsuliha ja jogurtikastmega
320 g suitsuliha
600 g Rooma või muud tugevat rohelist salatit
200 g värsket kurki
80 g rohelist sibulat
80 g tikreid
küüslaugu-saiakrutoone (vt. juhist alt)
KASTE:
160 g (Kreeka) jogurtit
40 g “kiired” hapukurgid (vt. juhist alt)
sool, pipar, till maitsestamiseks
VALMISTAMINE
“KIIRED” HAPUKURGID(väikese varuga)- kuidas teha?:
400 g kurki
400 ml vett
200 ml õunaäädikat
80 g soola
80 g suhkrut
20 g pipart
Pane potti vesi, õunaäädikas ja kuivained. Lase keema tõusta ja kalla kurkidele. Lase 10 minutit seista.
KÜÜSLAUGU-SAIAKRUTOONID:
Lõika saiast kuubikud. Purusta või haki küüslauk ja lisa see õli sisse. Lisa küüslaugu-õlisegu saiakrutoonidele ning aseta kas kuumale pannile või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Ahjus küpseta 180 kraadi juures 7 minutit, iga 2-3 minuti tagant segades kuni soovitud krõbedus saavutatud.
KASTE:
Sega kausis jogurt, tükeldatud hapukurgid, till, sool ja pipar.
SALATISEGU:
Pese ja kuivata salat ning kurgid.
Rebi salat, tükelda kurgid ning sega omavahel ära.
Murenda suitsukala tükkideks ja pane salatisse.
Lisa jogurtikase, peale raputa küüslaugukrutoonid.
Pelmeenid kukeseenekastmega
600 g pelmeene
400 g kukeseeni
800 ml toidukoort
Vett või valget veini 50 ml
Küüslauku 40 g
Sibulat 80 g
Värsket tüümiani 20 g
Sinepit 20 g
Murulauku 40 g
Sool, pipar
Puhasta kukeseened kuivalt ja haki. Lisa kuumale pannile õli, hakitud sibul ja küüslauk ning prae kuniks pehmed ja pruunid.
Lisa tüümian ja hauta.
Lisa hakitud kukeseened ja küpseta 2 minutit või kuni need on pehmenenud.
Lisa pelmeenid, koor ja vesi/vein. Küpseta keskmisel kuumusel kuni pelmeenid on pehmed.
Maitsesta soola, pipra ja murulauguga.
Õunakrõbedik vanillikohupiimaga
400 g õunu
100 g võid
5 g kaneeli
5 g nelki
5 g tähtaniisi
150 g suhkrut
2 g soola
200 g pehmet kohupiima
100 g (tatra-)küpsiseid
vanillit maitse järgi
Pese ja koori õunad.
Rösti kuumal pannil tähtaniis ja nelk, et maitsed paremini välja tuua (võid ära jahvatada või tervena kasutada).
Lisa vähehaaval pannile kaneeliga segatud suhkur, kuumuta keskmisel tulel kuniks suhkur on karamelliseerunud.
Lisa õunad ja või ning hauta kaane all õunu kuni need on pehmed.
Kohupiimasegu jaoks lisa kohupiimale vanilliessentsi, -suhkrut või naturaalset vanillit.
Serveeri õunad taldrikul koos purustatud küpsiste ja kohupiimaga.