Kadakakoda
ORBU TALU KADAKAKODA
Ligi 500 aasta vanuses Leedri külas keedavad siirupiemandad puhtast kaevuveest, kadakast ja suhkrust väekat jooki.
Orbu talu aia rüpes ootab suvitajaid kaasaostudeks võimas siirupisortiment, isetegemiseks põnevad töötoad ning magusad degusteerimised.
Üldinfo
Avatud: 01.05-31.08.25, E-R 10-16, L-P 11-16, muul ajal kokkuleppel
Aadress: Orbu talu, Leedri küla, 93316 Saaremaa vald
Toodete kaasaostuks ning kuumade-külmade jookide nautimiseks astu lihtsalt sisse!
Eelbroneerimisega:
Ringkäik & Kadakakoja lugu degustatsiooniga (kuni 50 in)
kuni 30 min. 3 EUR/in
Ringkäik, aiakülastus & Kadakakoja lugu degustatsiooni ja suupistetega kuni 50 min 14 EUR/in
Kadaka kehakoorija töötuba (kuni 30 min)
kuni 10 in., 7 EUR/in.
Viikingisoola töötuba (kuni 30 min)
kuni 10 in., 6 EUR/in.
Leedri küla ekskursioon (EST, ENG):
bussiga, kuni 25 min, 35 EUR/grupp
jalgsi, kuni 45 min, 45 EUR/grupp
Kohvipaus 6 EUR/in.
Kohv, tee, küpsised
Keeled: EST, ENG, RUS
Kontakt: kadakakoda@gmail.com / +372 5822 8772
https://kadakakoda.ee/
Ringkäik & töötoad
Et teada saada, miks kadakas ja sellest valmistatav siirup on sedavõrd eriline, tasub broneerida ringkäik perenaise endaga. Liisi jutustab sulle kadakate loo, räägib Orbu talu eluolust ning pakub siirupeid maitsta, soovi korral kõrvale ka head-paremat ampsata.
Eheda elamuse ja kadakase meenutuse saarelkäigust saad nii väiksema kui veidi suurema seltskonnaga kehakoorija või viikingisoola valmistamise töötoast.
Orbu talu hoovil asub mõistagi ka kadakasiirupi keedukoda ise. Selle kõrvalt leiad suveniiripoe, kus on suurim valik kadakasiirupi tooteid ning muud põnevat kaasaostuks.
Taluhoovist tasub koos giidiga põigata üle 500 aasta vanuse Leedri küla kiviaedade vahele jalutuskäigule – üks eriline küla oma tegusate inimestega.
Kadakakoda, ringkäigud ja töötoad
Kadakakojas vaaritavad siirupiemandad erinevaid soolaseid ja magusaid siirupeid ning kastmeid. Rahvausundi järgi annab kadakas elujõudu ja tervist, tuues kopsudesse merelist kosutust, kontidesse suvesoojust ja häälele jõudu. Toodete tooraine on hoolikalt valitud ja kogutud Saaremaa puhtast mereäärest.
Kadakasiirup on Eesti sugulane maailmakuulsale vahtrasiirupile, mistõttu võib seda kasutada ka toidus vahtrasiirupi asemel. Nii kohalik kui kaugema kandi rahvas tarvitab seda tervistava joogina, näiteks kuumas tees, erinevatele toitudele maitsenüansside lisamiseks või lausa helde käega jäätise peale kallamiseks.
Ringkäikudel räägib perenaine Liisi suvitajatele kadaka hingeelust, korjamisest ja kasutamisest. Ka pügamisest ja marjadest. Koos kulgetakse Orbu talu hoovil. Ringkäik lõppeb kadakasiirupite degustatsiooniga, kosutuseks värske kadakase lisandiga kaevuvesi, soovi korral kõrvale värske rukkileib, ürdivõi ja juustud.
Et ise ka käed külge lüüa, siis tasub ette võtta lihtsalt imeliselt lõhnava kadakase kehakoorija valmistamine. Toidugurmaanidele pakutakse aga viikingisoola valmistamise võimalust. Töötoa juurde saab kergeks kosutuseks paluda ka väikest kohvipausi.

Perenaine Liisi

Liisi on Saaremaal sündinud ja Leedri külas üles kasvanud. Koos tema ema Mareti ja idee autori Anuga sündiski kolme daami loodud käsitöönduslik toodang – Saaremaa kadakasiirup sai 2011. aastal oma alguse Orbu Talu ehedas koduköögis. Tänaseks on see kasvanud ettevõtlikuks edulooks. Aluseks kohalik tooraine –saarel kasvav kadakapõõsas.