Pihtla Pruulikoda

Saaremaa traditsiooniline keetmata virdest tehtud Pihtla õlu Aarne Trei retsepti järgi on Pihtla Pruulikoda toodang.

Traditsiooniliselt on Pihtla õlut toodetud puust tannides ja säilitatud puust vaatides. Puu on asendunud tänapäeval roostevabast metallist mahutite ja kehadega. Hoolimata klaaspudeli võidukäigust on Saaremaal õllekeha kultuur endiselt elav ning leiab  usinat kasutust õllesõprade poolt. Ettenägelikud saarlased varuvad tähtpäevadeks ja pühadeks aegsasti õlut.

Tootmine käib nii, et inimesed toovad oma õllekehad pruulikotta. Õlu tehakse juba Aarne Trei esivanematelt pärit retsepti järgi valmis ja paigutatakse õhutihedalt õllekehadesse. Kui kehad on seisnud, survet kogunud ning kogunenud pärm on välja lastud, siis inimesed võivad oma õllele järgi tulla.

Kehad paigutatakse jahedasse keldrisse või kaevu, mida jahedam seda parem. Saaremaa õlut juuakse nii värskelt kui laagerdunult, sõltuvalt jooja maitse eelistustest.

Noorelt domineerib magus maitse, värvus on apelsini karva. Laagerdudes muutub maitse humalasemaks ja õlu selgemaks. Iseloomulik on tugev ja tihe vaht. Pihtla Pruulikoja õlu on pehme  ja mahe juua.


Müügikohad

Sotsiaalmeedia