EHTNE Saaremaa aasta 2021

EHTNE Saaremaa toote märgikandjad on keeruliste aegade kiuste pälvinud ka 2021. aastal mitmel rindel tunnustusi. Piirkondliku märgise võrgustiku liikmete arv on ühe kalendriaasta sees rekordiliselt kasvanud ning toimunud on seni suurim arv ühisüritusi. Auriga EHTNE Saaremaa esindusest soetati pea 50 000 ühikut kohalikku toodet, uue kuue sai ka tootjate e-pood pood.ehtne.ee, mis on alates juunist kogunud pea 100 000 lehe vaatamist.

Teeme väikese ülevaate, mida 2021 tõi veel nii märgikandjate võrgustikule kui tootjatele.

EHTNE Saaremaa võrgustik

TURUPÄEVAD

4 suvist, 2 sügist ja 4 talvist turupäeva said hooga peetud tänu aktiivsetele tootjatele ning saarte toodangu austajatele. Turupäevadest on tootjatele saanud vahva ühiselt välja tulemise traditsioon. Lisaks saavad nii truud vanad kunded kui uued uudistajad tootjate endiga silmast-silma kohtuda, parimate hindadega ostelda ning uuenenud tootevalikuga tutvust teha.

Kõikide 2021. a. toimunud turupäevade ülevaate leiad “Uudiste” alt.

UUED MÄRGIKANDJAD

2021 liitus EHTNE Saaremaa toode võrgustikuga suurim arv Saare maakonnas tegutsevaid ettevõtteid, tervelt 27 tükki:

  1. Sakadak OÜ – puitkäsitöö
  2. Avella Tordid OÜ/ Avella Tordibutiik-Kohvik
  3. Ene Design OÜ/Artwärk – keraamika, rookroonid
  4. Saare Maakari OÜ/ Uustla talu – maakarja kasvatus, mahepiimast juustud
  5. XPRT OÜ/ Island of Pets – kohalikust kalast lemmikloomamaiused
  6. Saaremaa Viking MTÜ – Saaremaa chaga
  7. Nöks OÜ/ WIO Burger – kohalikust toorainest tänavatoit
  8. KTJM OÜ/ Punasarvik – grillkastmed lihale
  9. Kangrusselja Mõis OÜ – vahtramahl
  10. MUL ON SAVI OÜ/ Risto Ränk Farming – vuti-ja kanamunad, vutimunatooted, keraamika
  11. Hanso Productions OÜ/ Pajuvärava tuur
  12. OÜ Simmu-Mardi talu – maheköögiviljad
  13. BOOSTME OÜ/ Boost Yourself – tervisesegud
  14. Kadariku OÜ/ Kadariku Mahetalu – mahemaasikad, -vaarikad, -sõstrad, -mustikad, -rabarber
  15. Tutku talu – Mahe rukki täisterajahu, mahe rukkilinnase jahu, mahe kaera täisterajahu, mahe küüslauk
  16. Kuldrenett Disain – tekstiilkäsitöö
  17. Riine Sooäär – keraamika
  18. Demo Farm OÜ/ Korilane – mahelutsernist, -astelpajust ja -mustikast toidulisandid
  19. Anne Trei Raamatukoda – Saaremaa-teemaline kirjandus
  20. CrazyCeramics – keraamika
  21. Mukk Cosmetics OÜ/ by mukk – saaremaise furtselaan punavetikaga looduskosmeetika
  22. Köusikodu OÜ – sojavahaküünlad, ruumilõhnastajad
  23. Maitsete Majakas – soolakaramellikastmed
  24. Tiiduniidi OÜ – Kreeka pähklid
  25. RedRose OÜ/ Pitsi Roosi – kudumid, kohalikust puidust aksessuaarid
  26. Kingitunne OÜ/breNsig DESIGN – tammepuidust käsitööehted
  27. Pripe Areng OÜ/ Lammas Rannas – lambavillatooted, astelpaju


Tunnustatud saare joogid

Eesti Joogifestival

Maheklubi

International Wine & Spirit Competition – IWSC

Eesti Baarmenite Assotsiatsiooni võistlus Eesti Parim Kokteil “Saaremaa Metsad” (Werner Vokk, Pöide Grillhouse)

Retsept:


Tunnustatud saare söögid

Toiduliidu konkurss “Eesti Parim Toiduaine 2021”

  • Parim kalatoode hõbemärk: Heimon Kala külmsuitsu leegitatud vikerforellifilee
  • Piirkondlik kuldmärk “Parim Toode Lääne-Eesti väikeettevõttelt”: Saaremaa DeliFood OÜ, Cocodeli kookospiimast hapendatud vegantoode mango-passioni  

Maheklubi konkurss

  • Parim mahetoit 2021Saare Maakari OÜ, Uustla talu küüslaugu grilljuust
    • Rahvahääletuse lemmik sotsiaalmeedias: Saare Maakari OÜ, Uustla talu grilljuust
  • Parim mahetoit pronksmedal: Rand&Rossi Gazpacho supp
  • Kohalikust toorainest maitsva beebitoidu eripreemia: BabyCool sügavkülmutatud õuna-mustikapüree kuubikud
  • Eriauhind julge pealehakkamise ja maheteavitustöö eest: Tanel Tang, Saaremaa Mahemuna/Tang OÜ
    • ETV-s valmis 6-osaline saatesari “Tanel ja kanad”, mis tõi koos kordustega üle miljoni vaatamise.

Oma Maitse lemmik 2021

  • Parim mahetoode: Rand&Rossi vürtsikas tomatipüreesupp
  • Parim piimatoode: Mo Saaremaa 82% või
  • Parimad kalatooted: Heimon Kala õrnas soolas vikerforellifilee tilliga; Kaluri praetud heeringafilee koduses marinaadis

Eestimaa Talupidajate Keskliit

  • Parim valgutoode 2021 – Muhu Liha lamba eelküpsetatud aba

Saare maakonna parim toiduaine:


Aasta Käsitööettevõtja – Vello Kaasen, Liimeister OÜ

Vahendame Saaremaa käsitööseltsi KadakMari esindaja Mareli Rannapi sõnu Vello Kaasen kui Aasta käsitööettevõtja kohta:

“Kui te otsite Saaremaa kõige tagasihoidlikumat meest, kes muuseas on oma perele renoveerinud uhke kodu ja saanud selle eest kaunima kodu tiitli…Kui te otsite Saaremaalt meest, kes küpsetab leiba aga teeb kiiresti valmis ka imemaitsva tordi…Kui te otsite Saaremaalt meest, kes peab lugu heast huumorist ja on oodatud külaline igal peol…Kui te otsite Saaremaalt meest, kel kuldsed käed nii mööbli kui mänguasjade tegemisel aga oskab ka valmistada kirbukiike…”

Vello küpsetatud pärmivaba leib ning ehtsa pehme lambavillaga kiiklammas on ka Auriga esinduse ühed müüdumad tooted.


EHTNE märgisega White Guide restoranid 2022

White Guide ehk Eesti restoranide teejuht soovitab isikupäraseid söögikohti üle kogu maa. White Guide hindab restorani toidu, jookide, teeninduse ja atmosfääri taset, suunda ja kvaliteeti. EHTNE märgisega restoranide roogades kasutatakse võimalikult palju kohalikku, saaremaist toorainet ning need kõik asuvad Saaremaal.

Kõik Saaremaa White Guide 2022 soovitused leiad siit

Castello – Lossi 11, Kuressaare

Köök pakub parimaid roogasid kohalike tootjate poolt kasvatatud toorainetest ning imemaitsvaid itaaliapäraseid pizzasid itaaliast pärinevast toorainest. Menüüs on ka vegantoite, seega leiab meie valikust endale sobiva igaüks! Castello kahel korrusel saab korraldada ka sünnipäevi, ärikohtumisi või muid koosistumisi. 
Vaata menüüd.

Kalarestoran Ku-Kuu – Lossipark 1, Kuressaare

Restoran Ku-Kuu on tuntud piirkonna parima värske kalavaliku ja maitsvate kookide poolest. Ku-Kuu köök moodustab hõrgu segu Saaremaa ja Prantsusmaa toidust, milles domineerivad suvised maitsed ja värvikas stiil. Kasutatakse kohalike talunike värskeid saadusi, millest valmistatud road pakuvad tõelise maitseelamuse. Menüüs on nii taimetoitu kui ka kohalikest vetest püütud kala. Nautige Ku-Kuu suurepäraseid roogi ja lõõgastavat atmosfääri. Talvisel perioodil tegutsetakse kuursaali kokteilibaaris LAB.
Vaata talvist menüüd.

Saaremaa Veski – Pärna tn. 19, Kuressaare

Saaremaa Veski on ehitatud aastal 1899 ja tegutseb söögikohana juba aastast 1974. Üks legendaarsematest ja populaarsematest restoranidest, mida Saaremaal olles külastada. Söögielamuse saab autentses ajaloolises jahuveskis. Pakutakse saaremaist elamust nii söökide, jookide kui interjööri kaudu. Maja oma retseptide järgi valmivad nii napsud, õlu kui erinevad kondiitritooted. Veskil on uudistamiseks 5 korrust. Suviti nautimiseks imeline aed, terrass ja rõdu. Lastele avatud aias suur mänguhoone.
Vaata menüüd.

Arensburg Lossi 15, Kuressaare

Arensburgi Restoranide alla kuulub ajaloolises majaosas asuv Arensburg Restoran ning modernses pooles asuv Sohvabaar Muusa. Suvel ühendab restorane Kuressaare linna kauneima purskkaevuga Päikeseterrass. Restoranide menüü on koostanud Arensburgi peakokk Kaidi Uljas, kelle menüü on inspireeritud erinevate Euroopa köökide stiilidest.
Vaata menüüd.

EHTNE RESTO- JA KOHVIKUSOOVITUS

Kui juba Kuressaarde satud, siis tasub kindlasti külastada ka GOSPA hotelli restorani, millel on detsembri keskpaigast tuliuus menüü, valminud peakokk Martin Meikase kogenud käe all.
GOSPA asub Tori 2, Kuressaare, jahisadama vahetus läheduses

Tahaksid aga hubases kohvikus mõnusat soolast ampsu, värskeid pirukaid ja hõrke koogikesi nautida? Säti sammud Avella Tordibutiik-Kohviku suunas. Kui oled varane ärkaja, siis hea õnne korral saad maitsta nende legendaarset eriti šokolaadist moonirulli!
Avella Kohvik asub Kuressaare bussijaama kõrval, Tallinna 26, Kuressaare.

Saare maakonnas valmistatud EHTNE märgikandjate tooteid leiad:

Lisainfo tootjate kodulehtedel või sotsiaalmeedias.

Avakuva foto: Wösel